/

Dieta antyrakowa, czyli co jeść, żeby przeciwdziałać nowotworom

Być może wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ale wpływ diety na zapobieganie rozwojowi raka jest znaczący. Badania wskazują, że może on wynosić nawet od 40% do 60%. Dietetycy wyróżniają też produkty, które uznawane są oficjalnie za rakotwórcze, jak i te, które okazują się ważne w profilaktyce, czyli określane mianem jedzenia antyrakowego. 

Wpływ diety na ryzyko rozwoju nowotworów 

Dane zamieszczone w Krajowym Rejestrze Nowotworów wyraźnie wskazują, że nieodpowiednia dieta przyczynia się aż w 30% do rozwoju chorób nowotworowych. Jest to drugi czynnik, tuż po paleniu tytoniu, wpływający bezpośrednio na ryzyko zachorowania. Choroby nowotworowe rozwijają się w przypadku, gdy czyjeś codzienne menu jest bogate w tłuszcze nasycone, cukry proste oraz w sól, a uboższe w błonnik pokarmowy, mikroelementy i witaminy. Z kolei, można znaleźć odwołania do wielu obserwacji naukowych, bezpośrednio wskazujących, że spożywanie  dużych ilości warzyw i owoców zmniejsza ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, gardła, żołądka oraz płuc. 

Pełnowartościowa dieta, to taka, która dostarcza: 

  • węglowodanów, białek i tłuszczy (makroskładników), 
  • witamin,
  • składników mineralnych, 
  • polifenoli, czyli przeciwutleniaczy. 

Bez wątpienia, jadłospis bazujący na takich produktach poprawia ogólną kondycję organizmu oraz okazuje się przydatny w prewencji niektórych rodzajów nowotworów. 

Naukowcy z Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem w licznych analizach wykazali, że stosowna dieta w połączeniu z odpowiednim stylem życia jest w stanie zredukować ryzyko rozwijania się nowotworów nawet o 40%. Przede wszystkim na zdrowie bardzo dobrze wpływają diety:

  • wegetariańska, 
  • śródziemnomorska, 
  • o obniżonym indeksie glikemicznym. 

W przepisach diet antyrakowych, układanych przez doświadczonych ekspertów od żywienia, można znaleźć składniki mające udowodnione działanie antyrakowe. Jest to pomocne nie tylko w profilaktyce nowotworowej, ale też pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, zapobiegając otyłości, to zaś sprawdzi się w walce z rakiem piersi oraz z rakiem jelita grubego. Wskazane diety dostarczają do organizmu sporo antyoksydantów i błonnika pokarmowego. 

Co jeść, aby przeciwdziałać nowotworom? 

Codzienna dieta jest bardzo ważna w profilaktyce antyrakowej. Można wskazać konkretne produkty żywieniowe, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Są to:

  • warzywa,
  • owoce, 
  • zboża pełnoziarniste, 
  • rośliny strączkowe, 
  • nienasycone kwasy tłuszczowe. 

Wyróżnić można też produkty, które należy wykluczyć z diety, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju raka. Są to: 

  • alkohol, 
  • mięso czerwone, 
  • mięso przetworzone.

Zastosowanie się do odpowiednich wskazówek żywieniowych sprawia, że można będzie znacząco ograniczyć ryzyko rozwijania się nowotworu, co powinno mieć znaczenie wśród osób, u których istnieje takie genetyczne niebezpieczeństwo. Jednocześnie, warto pamiętać o tak zwanej higienie odżywiania, przejawiającej się w tym, żeby dokładnie płukać warzywa i owoce.