Być może wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ale wpływ diety na zapobieganie rozwojowi raka jest znaczący. Badania wskazują, że może on wynosić nawet od 40% do 60%. Dietetycy wyróżniają też produkty, które uznawane są oficjalnie za rakotwórcze, jak i te, które okazują się ważne w profilaktyce, czyli określane mianem jedzenia antyrakowego.
Wpływ diety na ryzyko rozwoju nowotworów
Dane zamieszczone w Krajowym Rejestrze Nowotworów wyraźnie wskazują, że nieodpowiednia dieta przyczynia się aż w 30% do rozwoju chorób nowotworowych. Jest to drugi czynnik, tuż po paleniu tytoniu, wpływający bezpośrednio na ryzyko zachorowania. Choroby nowotworowe rozwijają się w przypadku, gdy czyjeś codzienne menu jest bogate w tłuszcze nasycone, cukry proste oraz w sól, a uboższe w błonnik pokarmowy, mikroelementy i witaminy. Z kolei, można znaleźć odwołania do wielu obserwacji naukowych, bezpośrednio wskazujących, że spożywanie dużych ilości warzyw i owoców zmniejsza ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, gardła, żołądka oraz płuc.
Pełnowartościowa dieta, to taka, która dostarcza:
- węglowodanów, białek i tłuszczy (makroskładników),
- witamin,
- składników mineralnych,
- polifenoli, czyli przeciwutleniaczy.
Bez wątpienia, jadłospis bazujący na takich produktach poprawia ogólną kondycję organizmu oraz okazuje się przydatny w prewencji niektórych rodzajów nowotworów.
Naukowcy z Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem w licznych analizach wykazali, że stosowna dieta w połączeniu z odpowiednim stylem życia jest w stanie zredukować ryzyko rozwijania się nowotworów nawet o 40%. Przede wszystkim na zdrowie bardzo dobrze wpływają diety:
- wegetariańska,
- śródziemnomorska,
- o obniżonym indeksie glikemicznym.
W przepisach diet antyrakowych, układanych przez doświadczonych ekspertów od żywienia, można znaleźć składniki mające udowodnione działanie antyrakowe. Jest to pomocne nie tylko w profilaktyce nowotworowej, ale też pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, zapobiegając otyłości, to zaś sprawdzi się w walce z rakiem piersi oraz z rakiem jelita grubego. Wskazane diety dostarczają do organizmu sporo antyoksydantów i błonnika pokarmowego.
Co jeść, aby przeciwdziałać nowotworom?
Codzienna dieta jest bardzo ważna w profilaktyce antyrakowej. Można wskazać konkretne produkty żywieniowe, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Są to:
- warzywa,
- owoce,
- zboża pełnoziarniste,
- rośliny strączkowe,
- nienasycone kwasy tłuszczowe.
Wyróżnić można też produkty, które należy wykluczyć z diety, aby zmniejszyć ryzyko rozwoju raka. Są to:
- alkohol,
- mięso czerwone,
- mięso przetworzone.
Zastosowanie się do odpowiednich wskazówek żywieniowych sprawia, że można będzie znacząco ograniczyć ryzyko rozwijania się nowotworu, co powinno mieć znaczenie wśród osób, u których istnieje takie genetyczne niebezpieczeństwo. Jednocześnie, warto pamiętać o tak zwanej higienie odżywiania, przejawiającej się w tym, żeby dokładnie płukać warzywa i owoce.