- Buraki Ziemniaki
- Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa polecana jest głównie osobom z nietolerancją na ten składnik. Tylko na czym dokładnie polega? Co można jeść na diecie bezglutenowej? Jakie są jej mocne i słabe strony? Tego i kilku innych rzeczy dowiesz się z poniższego tekstu, więc koniecznie zapoznaj się z jego treścią!
Czym jest dieta bezglutenowa?
Już sama nazwa sugeruje nam, że to dieta polegają na usunięciu ze swojego jadłospisu produktów zawierających gluten. Gluten to mieszanina białek roślinnych, które występują w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmieniu. Może on mieć negatywny wpływ na organizm. Dlatego osobom, które chcą zadbać o swoje zdrowie, polecana jest dieta bezglutenowa. Medycznym wskazaniem do jej stosowania są głównie choroby autoimmunologiczne, w tym na przykład celiakia. Przy alergii pokarmowej na gluten i nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten też sprawdzi się ten sposób żywienia.
Co można jeść na diecie bezglutenowej?
Całe szczęście istnieje wiele produktów bezglutenowych, więc osoby z nietolerancją mogą cieszyć się smacznymi, ale i zbilansowanymi posiłkami. Na pewno dobrym wyborem będą produkty opierające się na zbożach kukurydzy, ryżu białym i brązowym, komosie ryżowej, czy gryce. Jednak to dopiero początek, ponieważ dieta bez glutenu może wiązać się z jedzeniem produktów, które powstały z tapioki, manioki i prosa. Nawet owies jest wskazany, o ile ma oznaczenie bezglutenowe. Do pieczenia i gotowania polecane są mąki bezglutenowe, zwłaszcza ryżowa, kukurydziana i gryczana. Kasze i płatki kukurydziane, ryżowe i gryczane też można włączyć do swojego jadłospisu. Do tego otręby ryżowe i kukurydziane, pieczywo i ciasta bezglutenowe. Dobrą wiadomością jest fakt, że bezglutenowa dieta pozwala na jedzenie wszystkich gatunków owoców i warzyw. Oczywiście warto zachować umiar, zwłaszcza w przypadku wysokokalorycznych i bogatych w cukry produktów. Ich nadmierne spożywanie może odbić się na naszej wadze. Dieta bezglutenowa nie ma ograniczeń w przypadku jedzenia mięsa, ryb, owoców morza i jaj. Z powodzeniem można sięgać po różnego typu produkty mleczne, bo catering bez glutenu pozwala na spożywanie mleka, jogurtów naturalnych, serów twarogowych, serów żółtych i kefirów. Szeroki wybór mamy w przypadku tłuszczów, choć najlepiej sięgać po oleje roślinne i oliwę z oliwek. Z napojów warto wybierać wodę mineralną, soki owocowe i warzywne, kawy naturalne i piwo bezglutenowe.
Czego nie można jeść na diecie bez glutenu?
a diecie bezglutenowej zakazane jest jedzenie produktów zawierających kompleks białek glutenowych. Zatem jadlospis bezglutenowy nie może obejmować produktów z żyta, pszenicy, orkiszu, jęczmienia i pszenżyta. Zdarzają się przypadki, gdy niektórzy reagują też na gluten owsa, więc dla swojego bezpieczeństwa lepiej zachować ostrożność i czytać etykiety. Patrząc na tę listę, oczywistym jest rezygnacja z produktów zawierających mąkę (pszenną, żytnią, jęczmienną, owsianą), płatków, otrębów i makaronów.
Osoby, którym została zalecona dieta bez glutenowa, nie powinny spożywać kaszy kuskus, bulgar, owsianej i jęczmiennej. Lepiej wystrzegać się pieczywa białego i razowego, pizzy, ciasta i innych wyrobów cukierniczych. Gluten może być obecny też w innych, mniej oczywistych produktach. Najlepiej zachować ostrożność, gdy sięgamy po wędliny, jogurty owocowe i chipsy. Nawet w przyprawach, piwach słodowych lub sosach sojowych może występować gluten.
Jakie efekty daje bezglutenowa dieta?
Jednak warto jasno zaznaczyć, że najlepsze efekty odczują osoby, które faktycznie chorują na chorobę autoimmunologiczną, mają alergię pokarmową na gluten lub nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. W ich przypadku dieta pudełkowa bezglutenowa może pomóc w pozbyciu się dokuczliwych objawów. Znikną zatem wzdęcia, zaparcia, biegunki oraz bóle brzucha. Poprawi się też ogólne samopoczucie, zniknie senność, zmienne nastroje i problemy z układem nerwowym. W przypadku celiaki dieta pudełkowa bez glutenu jest jedyną formą terapii, która może zregenerować kosmki jelitowe i zmniejszyć istniejący stan zapalny. Ostatnio coraz częściej słyszy się też o tym, że korzyści z diety bezglutenowej mogą uzyskać osoby zmagające się z łuszczycą i bielactwem. W ich przypadku eliminacja glutenu prowadzi do poprawy stanu skóry.
Jakie są wady i zalety diety bez glutenu?
O zaletach stosowania diety bezglutenowej możemy mówić głównie w kontekście osób, które mają pewne wskazania zdrowotne. Dzięki temu, że z diety znikną produkty bogate w gluten, będzie można cieszyć się lepszym samopoczuciem, pozbyć się zaparć, zmian skórnych, senności i bólów brzucha. Przejście na dietę bezglutenową dla osób z celiakią oznacza szansę na normalne życie. Z kolei dzieci mogą prawidłowo się rozwijać, a to powinno być ważne dla każdego z rodziców.
Do zalet możemy zaliczyć również to, że oferowana jest dieta bezglutenowa pudełkowa. Tym samym nawet osoby bez odpowiedniej wiedzy mogą przejść na zupełnie nowy sposób odżywiania, który będzie dostosowany do ich aktualnych potrzeb. Catering bezglutenowy oferowany jest też w dobrych cenach i dostarczany pod wskazany adres, więc to bardzo wygodne rozwiązanie.
Dieta bezglutenowa stała się na tyle modna, że wiele osób wybiera ją bez konkretnych powodów. Oczywiście może ona dobroczynnie wpłynąć na nasz organizm, zwłaszcza jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Jednak pamiętajmy, że nieumiejętnie prowadzona dieta może doprowadzić do niedoborów błonnika, witamin i składników mineralnych. Dlatego, jeśli zdecydujemy się przejść na ten sposób żywienia, to zawsze powinniśmy postawić na profesjonalny catering bezglutenowy. Poza tym pamiętajmy, że całkowita eliminacja glutenu u zdrowych nie jest polecana, ponieważ może doprowadzić do rozwinięcia się nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten, nawet jeśli wcześniej nie mieliśmy z tym problemów. Korzystniej będzie postawić na dietę, która ogranicza spożycie gluteny i właśnie profesjonalny catering pomoże nam wybrać odpowiedni wariant.