/

Jak przemycać do jadłospisu zdrowe przekąski?

Jedzenie to ważna część życia każdego człowieka. Często jednak patrzymy na nie tylko przez pryzmat smaków, czy ulubionej kuchni co często nie do końca jest dobrym pomysłem. Bycie na zdrowej diecie oraz dbanie o swoje zdrowie nie musi jednak oznaczać wykluczania wszystkiego, co nie jest najzdrowsze. Aby dbać o swoje zdrowie, nadal możemy jeść ulubione potrawy, ale do jadłospisu warto równocześnie przemycać zdrowe przekąski. Jak zrobić to wygodnie i skutecznie? O tym poniżej.

Podmiana

Pierwszym sposobem na przemycanie do jadłospisu zdrowych przekąsek jest podmiana tych elementów, które są co najmniej zdrowe. W praktyce oznacza to wymienienie batoników, jasnego pieczywa, czy innych mało zdrowych elementów naszej diety na te, które będą wspomagały nasze zdrowie.

Taktyka ta ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala bezkompromisowo rozprawić się z najmniej zdrowymi przekąskami, które zapewne spożywamy często i chętnie. Można ją także regulować i dostosowywać do naszych potrzeb oraz preferencji. Osoby, które trudniej pożegnają się ze starymi nawykami żywieniowymi, mogą wolniej zmieniać i wprowadzać nowe zdrowe przekąski do jadłospisu, a te które chcą szybciej przejść na zdrowe żywienie, mogą robić to bardziej ochoczo.

Podmiana taka może być stosowana, zwłaszcza u dzieci, które przyzwyczajone są do jedzenia niezdrowych przekąsek. Jest to przydatne narzędzie w walce z takimi przekąskami, które może stosować rodzic. Jeśli będziemy robili to w przemyślany sposób, będziemy mogli zadbać o zdrowszą dietę dla naszych pociech i o ich zdrowie.

Nowe smaki

Kolejnym ciekawym sposobem na wprowadzenie nowych zdrowych przekąsek do naszej diety jest wprowadzanie nowych smaków, których nie mieliśmy jeszcze okazji próbować. Jest to bardzo przyjemny sposób, który może pomóc nam znaleźć nowe ulubione smaki – zdrowe smaki, które pozostaną z nami na dłużej.

Ta taktyka dbania o zdrowie polega za tym na próbowaniu nowych rzeczy, których nigdy do tej pory nie jedliśmy. Mogą być to warzywa, owoce czy nawet gotowe produkty, przekąski lub dania. Wbrew pozorom często jest wiele takich produktów, których nigdy nie próbowaliśmy ze względu na nasze przekonania czy preferencje kulinarne. Warto jednak próbować nowych rzeczy w kuchni i wybierać te, które są zdrowe. Im więcej rzeczy wypróbujemy, tym więcej może okazać się trafionych w dziesiątkę. Taktyka taka przynosi wiele korzyści. Przede wszystkim stosując ją możemy w krótkim czasie poznać kilka nowych smaków, które wymienimy w naszym jadłospisie. W ten sposób możemy wyeliminować niezdrowe przekąski w dużej ilości, za którymi nie będziemy przesadnie tęsknić — dodając w ich miejsce nowe smaki. Nowe zdrowe przekąski będą również dla nas dużo bardziej atrakcyjne, dzięki czemu łatwiej pozbędziemy się niezdrowych nawyków żywieniowych.

Alternatywy w gotowaniu

Aby przemycić do naszego jadłospisu zdrowe przekąski, warto również przyjrzeć się alternatywom w czasie gotowania. Jest to często niedoceniany sposób na wprowadzenie do naszej diety zdrowych elementów, który jednak może być bardzo skuteczny.

Alternatywy w czasie gotowania to nic innego jak zamienianie niezdrowych składników na te, które będą zdrowsze dla naszego organizmu. Może dotyczyć to np. zamiana cukru na słodziki lub produkty naturalne, które będą słodziły nasze potrawy. Możemy również wykorzystywać zioła i przyprawy na rzecz soli czy naturalne przyprawy na rzecz tych skomponowanych chemicznie.

Alternatywy w trakcie gotowania mogą dotyczyć również głównych składników, które będziemy wymieniali, aby przygotować zdrowe dania. Mogą być to produkty ekologiczne lub pochodzące ze zdrowych hodowli, które będziemy kupowali zamiast produktów z supermarketów. Zamiana produktów w czasie gotowania jest również jednym z najszybszych i najłatwiejszych sposobów na wprowadzenie zdrowych przekąsek do naszego menu. Wystarczy jedynie kupować inne produkty w trakcie zakupów niż te, które kupowaliśmy do tej pory. Możemy również łatwiej podmieniać poszczególne produkty, rezygnować z niektórych dodatków a w ich miejsce stosować te bardziej zdrowe. Dzięki temu zachowując regularny codzienny naturalny rytm gotowania, możemy gotować zdrowiej i wspomagać naszą dietę.

Catering dietetyczny może bardzo pomóc

Jednym z lepszych sposobów na przemycanie zdrowych przekąsek do jadłospisu jest catering dietetyczny. Jest to usługa oferowana przez firmy cateringowe specjalizujące się w dostarczaniu zdrowych posiłków. Zamawiając pełne wyżywienie, otrzymujemy codziennie kilka posiłków zapakowanych gotowych do otworzenia i spożycia. Jeśli zatem chcemy wprowadzać do naszej diety dodatkowe zdrowe elementy lub zamieniać pełne przekąski na zdrowe, catering dietetyczny jest do tego idealnym rozwiązaniem.

Na początek możemy zamówić niepełne wyżywienie, które będzie składało się jedynie z przekąsek lub jednego czy dwóch dań. Z biegiem czasu jeśli przyzwyczaimy się do nowych smaków, możemy rozszerzać zdrowe posiłki zamieniając i usuwając z naszego jadłospisu te mniej dbające o nasze zdrowie. Firmy cateringowe oferują bardzo szeroką i elastyczną ofertę, dzięki czemu możemy dostosować zamówienie do naszych potrzeb czy preferencji. Catering dietetyczny to również dobre rozwiązanie, aby codziennie otrzymywać zdrowy posiłek, który zjemy w pracy. Dzięki temu będziemy mogli jeszcze skuteczniej przemycać zdrowe przekąski do naszego żywienia.