Wrocław, jak na stolicę Dolnego Śląska przystało, prezentuje się nad wyraz okazale. Znajduje się tutaj wiele urokliwych miejsc, takich jak rynek starego miasta, Ostrów Tumski, czy Panorama Racławicka. We Wrocławiu liczba ludności wynosi 638 659 tysięcy mieszkańców. Rozwija się tutaj wiele firm, które świadczą usługi ogólne, jak i bardziej wyspecjalizowane, dla konkretnych grup odbiorców. Wśród nich miejsce zajmuje również catering dietetyczny, z którego mieszkańcy Wrocławia korzystają bardzo ochoczo. Co ciekawe, nie są to tylko młodzi mieszkańcy miasta, ponieważ coraz częściej na usługi cateringowe zdecydowane są osoby starsze. Wynika to z tego, że tempo życia jest coraz szybsze i wiele osób nie ma na co dzień czasu na przygotowywanie posiłków oraz z tego, że przede wszystkim wzrasta wiedza na temat tego, jak bardzo liczy się zdrowe odżywianie.
Catering dietetyczny Wrocław - charakterystyka
Catering dietetyczny to forma sposobu odżywiania, polegająca na przejściu na zdrowy, regularny i optymalnie zbilansowany styl. Dieta pudełkowa przygotowywana jest zwykle przez wykwalifikowanego dietetyka, a posiłki szykują dla klientów profesjonalni szefowie kuchni. Potrawy są gotowe i pełnowartościowe, a zamawiający otrzymują je w specjalnych pojemnikach, które dostarczane są do domu albo na adres z pracy.
Taka forma odżywiania się, którą jest tani catering dietetyczny we Wrocławiu skierowana jest przede wszystkim do:
- osób odchudzających się,
- sportowców,
- osób zamierzających zadbać jak najlepiej o swoje ciało, jak i o samopoczucie,
- osób zmagających się z alergiami pokarmowymi,
- osób, które na co dzień nie mają czasu lub chęci na codzienne przygotowanie zdrowych posiłków.
Jedną z głównych cech cateringu dietetycznego pozostaje również to, że każdy z zamawiających może liczyć na to, że dania będą dopasowane wprost do jego preferencji smakowych, celu żywieniowego oraz zapotrzebowania kalorycznego. Szczegółowo przeprowadzony wywiad żywieniowy kończy się zwykle bezpłatną poradą dietetyka i pozwala na dobranie odpowiedniego rodzaju diety.
Działające na terenie Wrocławia cateringi dietetyczne głównie opierają się na Piramidzie Żywienia, opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Zakłada ona przygotowanie posiłków na bazie różnorodnych produktów spożywczych, w optymalnych ilościach i proporcjach. Dlatego każdy dzień przebywania na diecie pudełkowej składa się ze złożonych węglowodanów, dobrych tłuszczów oraz pełnowartościowego białka. Bazą do przygotowania głównych dań w tania dieta pudełkowa we Wrocławiu są owoce i warzywa, zwykle pochodzące od lokalnych i regionalnych dostawców. Dostarczają one do organizmu właściwe porcje błonnika, a także sporo witamin i składników mineralnych. Każda dieta składa się z kilku wariantów, które można dobrać osobiście, decydując się na odpowiednią ilość posiłków w ciągu dnia. Średnia kaloryczność waha się zwykle w przedziale od 1000 do 3000 kalorii i zależy w głównej mierze od tego, który rodzaj diety klient wybiera.
Im więcej ktoś uwagi poświęca temu, by znaleźć dla siebie odpowiednią dietę pudełkową, tym szybciej dojdzie do wniosku, że rzeczywiście rynek pod tym kątem ma wiele do zaoferowania. Każda firma, która chce prowadzić tego typu działalność musi być do tego stosownie przygotowana. Pewne jest to, że nie można prowadzić działalności jaką jest catering żywieniowy bez odpowiedniego przygotowania. W dobie rosnącej konkurencji na tym rynku trzeba mieć pomysł na siebie oraz na to, w jaki sposób się wyróżnić. Nade wszystko zaś osoby prowadzące catering pudełkowy muszą mieć na względzie to, by zachować wszystkie standardy obsługi. Jedynie wtedy nie muszą przejmować się o swoją pozycję w branży.
Popularne rodzaje diety pudełkowej
Firmy cateringowe oferują zazwyczaj kilka wariantów diety. Do tych, które pojawiają się najczęściej, zaliczają się:
- dieta bez glutenu,
- dieta owocowa,
- dieta dla kobiet w ciąży,
- dieta dla mam karmiących piersią,
- dieta ketogeniczna,
- dieta z niskim indeksem glikemicznym,
- dieta fleksitariańska.
- dieta dla sportowców,
- dieta standardowa, zbilansowana
- dieta Paleo,
- dieta Samuraj,
- dieta dla wegetarian,
- dieta dla wegan,
- dieta bez laktozy,
Można szybko dostrzec, że wybór jest naprawdę spory, a to, który pakiet żywieniowy ktoś finalnie wybiera, zależy głównie od: posiadanych preferencji smakowych, potrzeb żywieniowych, stanu zdrowia oraz tego, jakie ktoś zakłada dla siebie cele żywieniowe.
Jedną z ciekawszych propozycji diet jest obecnie dieta Foodmap. Wybierana jest chętnie przez wiele osób dlatego, że nie ma zbyt wielu restrykcyjnych zapisów i tak naprawdę może być stosowana przez wiele osób, gdy tylko zależy im na tym, by prowadzić korzystny dla zdrowia styl życia. Pierwotnie dieta ta była przeznaczona dla osób zmagających się z dolegliwościami związanymi z zespołem jelita drażliwego albo z innymi schorzeniami układu pokarmowego. Wskazany model żywieniowy stanowi skrót od angielskiego zwrotu “Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols”, co na polski tłumaczone jest jako: “fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole”. Zwykle program żywieniowy bazujący na tej koncepcji rozpoczyna się od ścisłego wyeliminowania produktów z grupy foodmap z jadłospisu na określony czas. Kiedy zaś objawy ustępują, można pozwolić sobie na spożywanie niektórych pokarmów.
Niezależnie od tego, na jakim ktoś planie żywieniowym się opiera, dietetycy polecają następujące produkty spożywcze, które podane są poniżej.
- mięsa: wołowina, kurczak, indyk, jagnięcina i wieprzowina,
- ryby i owoce morza: łosoś, tuńczyk, krewetki, małże oraz inne ryby i owoce morza,
- zboża i nasiona: ryż, quinoa, gryka, amarantus, nasiona chia, nasiona lnu, proso i owies,
- owoce: borówki, nie w pełni dojrzałe banany, wszystkie rodzaje winogron, melon miodowy, kiwi, cytryny i limonki, mandarynki, pomarańcze, marakuja, ananas, maliny i truskawki,
- warzywa: różnego rodzaju sałaty, rukola, papryka, niewielkie ilości brokuła, marchew, seler i seler naciowy, botwinka, czerwona i zielona papryczka chilli, kukurydza, cukinia, ogórki, ziemniaki, dynia, rzodkiewki, szczypiorek, algi, szpinak, pomidory oraz rzepa,
- przetwory mleczne bez laktozy: mleko, jogurty, masło, twaróg oraz inne produkty mleczne takie jak sery: cheddar, feta, mozzarella,
- roślinne napoje: mleko kokosowe, mleko sojowe,
- napoje: woda, herbata, kawa bez dodatku mleka zawierającego laktozę, zioła na trawienie spożywane pod postacią naparów z rumianku, mięty, czy melisy.
Pewne jest wobec tego to, że znajdą się one w wybranych pakietach żywieniowych.
Odpowiedzialność cateringów dietetycznych
Każdy tani catering we Wrocławiu podlega kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej, podobnie jak inne działalności związane z produkcją i wprowadzaniem do obrotu wyrobów spożywczych. To daje pewność, że decydując się na usługi cateringowe, wybiera się firmę legalną, która przygotowuje posiłki w sterylnych warunkach.
Coraz więcej firm cateringowych we Wrocławiu stara się uzyskać certyfikat HACCP, w skład którego wchodzi wiele procedur i instrukcji, mających zapewnić bezpieczną produkcję dań oferowanych klientom. Posiłki powinny być oznaczone specjalnymi etykietami, z informacjami na temat wartości odżywczej żywności:
Coraz więcej firm cateringowych we Wrocławiu stara się uzyskać certyfikat HACCP, w skład którego wchodzi wiele procedur i instrukcji, mających zapewnić bezpieczną produkcję dań oferowanych klientom. Posiłki powinny być oznaczone specjalnymi etykietami, z informacjami na temat wartości odżywczej żywności:
- kaloryczności produktów,
- zawartości białka,
- zawartości tłuszczu,
- zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych,
- zawartości węglowodanów.
Na etykietach znajdują się także informacje na temat występujących alergenów. Wszystkie posiłki przeznaczone dla klientów są szczelnie zapakowane, w oparciu o system MAP pakowania próżniowego, gwarantujący zachowanie właściwości poszczególnych produktów. System pakowania w atmosferze modyfikowanej pozwala na zachowanie przez długi czas pierwotnego wyglądu, smaku oraz utrzymania tekstury potraw, bez użycia konserwantów. Na dodatek, Modified Atmosphere Packaging ochrania żywność przed mikroorganizmami, nie pozwalając jej zepsuć się, co daje pewność, że przyrządzone potrawy będą wysokiej jakości.
Aktualnie cateringi dietetyczne to taka forma żywienia, która jest coraz popularniejsza. Firmy, które je oferują, wiedzą, że na brak klientów nie będą narzekać. Należy jedynie zachować odpowiednie standardy oraz pomyśleć, w jaki sposób wyróżnić się na tle konkurencji.
Bez wątpienia, prowadzenie cateringu dietetycznego wiąże się z wieloma obowiązkami. Trzeba też być stale czujnym, aby nie stracić dobrej pozycji na rynku. Liczą się: interesująca oferta, różnorodność diet, dobry smak poszczególnych posiłków, atrakcyjna cena, posiadanie odpowiedniego oprogramowania do zarządzania menu, a także to, żeby dopilnować spraw w sanepidzie i na co dzień być spokojnym w razie niezapowiedzianej kontroli, jak i to, aby zadbać o kwestie finansowe. Trzeba również wykazać się dobrym pomysłem na firmę i prowadzić ją w ciekawy sposób. To wszystko pokazuje, że rzeczywiście prowadzenie tego typu biznesu wiąże się z wieloma obowiązkami i że regularnie pod tym względem należy zatroszczyć się o to, aby wszystko pozostawało w jak najlepszym porządku. Warto dbać o zadowolenie klientów, ponieważ takie firmy rozwijają się głównie dzięki temu, że zadowoleni użytkownicy polecają usługi kolejnym zainteresowanym zdrowym odżywianiem. Każda osoba, która prowadzi catering dietetyczny doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że musi być na bieżąco z przepisami prawnymi oraz innymi regulacjami, które dotyczą jej biznesu. Ponadto prowadzący cateringi dietetyczne zobowiązani są do tego, aby w praktyce wszystko było dopracowane w każdym szczególe. Im większa jest świadomość konkretnego przedsiębiorcy, tym pewniejsze jest to, że poradzi on sobie bardzo dobrze w sytuacji, gdy będzie wokół niego spora konkurencja, co w mieście takim jak Wrocław jest nieuniknione. Klienci, którzy zdecydowani są na to, by wybrać dany catering sami wcześniej sprawdzają rankingi i posługują się specjalnymi narzędziami za pomocą których mogą ocenić, która opcja żywieniowa okaże się dla nich najkorzystniejsza. Zadbanie o jakość posiłków oraz o jakość obsługi to kwestie kluczowe, które to bezwzględnie powinny zostać zachowane.